Stacks Image 339
3D printen heeft iets fascinerends, een willekeurig ontwerp maken en printen, zonder de beperkingen die kant en klare spullen hebben. De enige limieten zijn het materiaal en de afmetingen van je printer. Een paar onderwerpen die mij bovengemiddeld bezighouden zijn schoen en inleg zool printen, dat gebeurt nu thuis met grote bandschuurmachines en veel gedoe. 3D scannen en printen is ook zoiets wat een vervolg zal krijgen bij mij.

3D printen is voor mij een zoektocht, een zoektocht die ik samen met Google, Alexa, Facebook, 3D fora en gesprekken met 3D-ers die al al wat verder zijn in hun zoektocht. Verwacht dus geen kant en klare printer ontwerpen, configuration bestanden, of alwetende uitspraken. Ik blog met name over mijn zoektocht en het resultaat wat dat voor mij oplevert.

twee en halve maand verder.....

Stacks Image 362
Als alles dan ook aangesloten is, komt er een spannend moment. Spanning erop! Ik heb dan ooit wel een HTS-zwakstroom opleiding gedaan, maar nooit in doorgegaan, en dan slaat de overmoedigheid soms wel eens toe.

Het Duet boardje kent veel ondersteuning via de Duet website. Kortom, je zou mogen verwachten dat een Thermokoppel, zoals beschreven, ook gewoon als Thermokoppel aangesloten zou worden en niet als Thermistor. Maar als dat soort kleinigheden gladgestreken zijn kan de spanning erop en gaat er niks in rook op, gelukkig.

Na de spanning volgt uiteraard de werking, doet alles het ook? En die fase begint met een configuratie van de Duet. Het configuratietool biedt gelukkig uitkomst. Na een flink aantal 'de default waarde zal toch wel goed zijn?!' rollen er eeb aantal configuratie bestanden uit die met een druk op de knop op de Duet staan. En dan komt de eerste test…. In principe zat overal beweging in, elke stappenmotor stapte er vrolijk op los, soms wel eens een verassende kant op, maar hij bewoog!

De heater in de extruder aangezet en na een seconde of 10 maar eens gevoeld of ie warm werd. Achteraf gezien zijn dat wel de leermomenten, net als bij kleine kinderen moet je even voelen als iets heet is en je er een brandblaar aan overhoudt, dan doe je dat in ieder geval nooit meer.

De stap daarna is de printkop home-en. En toen ging het mis, de kop ging alle kanten op behalve de juiste, stappen motoren draaiden door en de boel was hopeloos.

Het leermoment kwam toen met xyzMan, de theorie nog een goed doornemen:
  • linksvoorboven is 0,0,0 en dat moet met de endstops bepaalt worden, niet het maximale van de X, Y, Z die stel je in in de software.
  • De X en Y stappen motoren werken samen aan de X en Y beweging, vergelijkbaar met twee mensen waarbij van beide een linker en rechterbeen aan elkaar geknoopt zijn en dan toch de goede kant op lopen.
  • Als de Duet site een hele beschrijving heeft van de X, Y en Z bewegingen, dan moet je niet proberen dat zonder beschrijving te doen.
  • De Z home't pas als X en Y gehomed zijn, daar kom je pas uren later achter als je diezelfde website leest.

Dussss, nadenken en lezen is een belangrijke coombinatie. Inmiddels home't alles netjes! Op naar het calibreren…..
Terug

De archieven.

Categorieën:

Tags:

Jaar:

Maand: