Stacks Image 339
3D printen heeft iets fascinerends, een willekeurig ontwerp maken en printen, zonder de beperkingen die kant en klare spullen hebben. De enige limieten zijn het materiaal en de afmetingen van je printer. Een paar onderwerpen die mij bovengemiddeld bezighouden zijn schoen en inleg zool printen, dat gebeurt nu thuis met grote bandschuurmachines en veel gedoe. 3D scannen en printen is ook zoiets wat een vervolg zal krijgen bij mij.

3D printen is voor mij een zoektocht, een zoektocht die ik samen met Google, Alexa, Facebook, 3D fora en gesprekken met 3D-ers die al al wat verder zijn in hun zoektocht. Verwacht dus geen kant en klare printer ontwerpen, configuration bestanden, of alwetende uitspraken. Ik blog met name over mijn zoektocht en het resultaat wat dat voor mij oplevert.

De 'Powered by' setup

Stacks Image 228
De foto van de Duet was ook direct de 'maiden-flight', Voor het eerst op USB-spanning en uiteraard de echte verbinding via Ethernet. Ik lees veel Duet-Wifi boardjes, maar mijn leermeester gaf aan dat de verbinding met de printer van levensbelang is tijdens het printen, een hikje kan desastreuze gevolgen hebben. En aangezien wifi over het algemeen het slechtst denkbare netwerk is, gaan we voor good-old koper, ethernet dus.

Tot zover de achterkant van de workflow. De voorkant mocht, wederom ingefluisterd door mijn leermeester, geen Windows machine zijn. Die hebben nog wel eens spontaan de neiging om in 3-2-1 te rebooten. Wederom desastreuze gevolgen tot gevolg. Nou was ik stiekem ook nog steeds een beetje van Macs en had ik zelfs nog een MacMini ongebruikt in de kast liggen. Helaas was het beestje al een jaar of 7 oud dus niet meer de rapste. En als we dan 3D ontwerpen moeten gaan maken wordt het allemaal wel een beetje zwaar. Dus de MacMini upgraden, hij had al 8GB en dat lijkt voorlopig even genoeg. De harde schijf was natuurlijk de eerste vertragende factor en gezien het resultaat van een eerdere upgrade van mijn iMac naar SSD, dat ook maar bij de Mini gedaan.

Dan de softe kant van de workflow. Ik ken Autodesk nog van AutoCad, inmiddels hebben ze dusdanig veel 3D gerelateerde oplossingen dat ik daar als een blok voor ben gevallen. We starten de softe workflow dus met Fusion 360, prachtig 3D design pakket met ongelooflijk veel ondersteuning (lees: richting gevende informatie). En Fusion 360 draait goed genoeg op de MacMini.

Dan wordt het wat wazig, Slic3r is nodig, Repetier-Host is ook nodig, dus daar de leermeester maar weer over uitvragen ;-)
Terug

De archieven.

Categorieën:

Tags:

Jaar:

Maand: