Stacks Image 339
3D printen heeft iets fascinerends, een willekeurig ontwerp maken en printen, zonder de beperkingen die kant en klare spullen hebben. De enige limieten zijn het materiaal en de afmetingen van je printer. Een paar onderwerpen die mij bovengemiddeld bezighouden zijn schoen en inleg zool printen, dat gebeurt nu thuis met grote bandschuurmachines en veel gedoe. 3D scannen en printen is ook zoiets wat een vervolg zal krijgen bij mij.

3D printen is voor mij een zoektocht, een zoektocht die ik samen met Google, Alexa, Facebook, 3D fora en gesprekken met 3D-ers die al al wat verder zijn in hun zoektocht. Verwacht dus geen kant en klare printer ontwerpen, configuration bestanden, of alwetende uitspraken. Ik blog met name over mijn zoektocht en het resultaat wat dat voor mij oplevert.

Bewegende draden

Naast de CableChain voor de voeding en temperatuurmeting van het printbed, zit er ook eentje op printkop. Ook die werkt prima en op deze manier blijven de kabels voor de printkop netjes horizontaal. En via een simpel kabelgootje lopen via de verticale rib van de Hypercube naar het eerder genoemde 'Datacentrum' in de kelder van de Hypercube.

Dan de filament spoel, ook die moet de aanvoer voor de printkop soepeltjes aankunnen. Ik heb de printkop direct drive gemaakt met een Bulldog extruder. Ik had nog wat spullen liggen van een eerder project, een gimbal frame voor een camera. En die onderdelen pasten prima op de 30*30 profielen voor de filament spoel.

So far, so good.

Vervolgens wordt het tijd om de Direct Drive extruder te testen, nozzle eraf schroeven en op het LCD op de knop 'Extrude' 5mm drukken. Uiteraard gebeurt er niks, zoals bij elke eerste poging. Wel een foutmelding, iets met ' Heater or temperature error'. Maar de truc was juist om alleen de Direct Drive extruder stappen motor te testen. Vele pogingen later kom je er dan achter dat de standaard Gcode alleen maar de Extruder stappenmotor aanstuurt als de printkop op temperatuur is…… Ook dit was (achteraf) allemaal na te lezen in een alinea op de Duet website en kon verholpen worden door een simpel G commando in de config.h te zetten.
Stacks Image 377
Terug

De archieven.

Categorieën:

Tags:

Jaar:

Maand: